9 Ağustos 2012 Perşembe
Beko Servisleri İzmir
m.ö. 479 yılında yunan kentlerinin bağımsızlığı ve anadolu da bulunan tüm ion kentlerinin perslere bırakılması kararlaştırıldı. m.ö. 478 – 477 yıllarında phokaia atinanın perslere karşı kurduğu attika delos deniz birliğine üye oldu. birliğe ödedikleri vergilerin atinalı yöneticiler tarafından atinanın refahı ve savunması için harcandığını görünce m.ö. 412 yılında phokaia birlikten ayrıldı. phokaialılar bu dönemde de kültür ve sanattaki başarılarını sürdürdüler. hatta pers kralı darius zamanın ünlü heykel traşların dan biri olan phokaialı telephenes i kendi ülkelerinde de yeni yeni eserler yaratması için beraberinde delphi ye götürdü. m.ö. 334 yılında büyük iskender pers egemenliğini ortadan kaldırarak phokaia ve diğer kentlere özgürlüklerini verdi. böylece ön asya halklarının ve kültürlerinin kaynaşıp biçimlendiği bir tarih ve kültür dönemi açıldı.bu yeni dönem helenistik devir adını taşımaktadır. iskender in ölümünden sonra phokaia önce seleukosların daha sonra da bergama krallığının egemenliği altına girdi. m.ö. 133 yılında bergama nın son kralı attolos bir vasiyetname ile ülke yönetimini romalılara bıraktı. kent erken hristiyanlık döneminde bir piskoposluk merkezi oldu.
m.s. 395 yılında roma imparatorluğu nun ikiye bölünmesi ile phokaia doğu roma imparatorluğuna bağlandı. daha sonra bizans imparatorluğu dönemine gelindiğinde phokaia surları yıkıntı haline gelmişti. bizans phokaia yı düşün hediyesi olarak cenevizlilere verdi. cenevizliler phokaiayı alınca onararak yanına bir dış kale inşa edip yeni foça yı kurdular. cenevizliler bundan sonra sırasıyla saruhanlılar a ve osmanlılara vergi ödeyerek phokaia yı bir süre daha ellerinde tuttular.
m.s. 1455 yılında fatih sultan mehmet phokaia yı alarak osmanlı imparatorluğuna kattı. surlarını tamir ederek, kendi adıyla anılan bir cami inşa ettirdi. piri reis kitab-ı bahriyesinde eski foça limanı nın yüz parça gemiyi alabilecek kadar büyük olduğundan gemilerin kale önüne kadar ulaşabileceklerinden söz eder ve foça limanından övgü ile bahseder.
1867 yılında her iki foça birleştirilerek foça merkez kabul edildi ve manisa eyaletine bağlandı. kanuni sultan süleyman döneminde ise bir üs olarak kullanılıp zamanın en büyük boğaz kesenlerinden biri inşa edildi.
daha sonra 1919 yılında yunan göçmenlerin yerleşmesiyle, kısa bir dönem yunanlıların hakimiyeti altına giren foça, 11 eylül 1922 tarihinde kurtuluş savaşı sırasında türkiye toprakları arasına katıldı. bugün ise foça izmir il sınırları içinde bulunmaktadır.
copy paste değil alınteri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder